Nextlevel ICT
Planetenbaan 40Maarssen, UT3606 AK
Telefoon: +31 - (0)30 602 46 45

Op één van de Nextlevel ICT locaties, “De Oudlaen” in Utrecht, is een serverruimte voor onze klanten. Hier staan tientallen servers met applicaties en data opslag van onze klanten en komen alle interne en externe verbindingen bij elkaar. Een gevoelige omgeving die geconditioneerd en beveiligd is en energie slurpt. Vele honderden kilowatturen verdwijnen dagelijks. De koeling, constante energievoorziening en veiligheidssystemen alleen al verbruiken 30% van de energie die naar de servers gaat; energie die niet direct nodig is om de servers te laten werken. “En dat is natuurlijk zonde”, vindt Berto Visser, manager ICT dienstverlening van Nextlevel ICT. 

Wanneer energie bespaard moet worden, wordt al snel gekeken naar energiezuinige apparaten. Maar dat ging Berto Visser niet ver genoeg. Samen met de partners Eneco en Lennox, de leverancier van de server-koeling, werd een plan gemaakt voor hergebruik van energie. De ultieme groene en duurzame oplossing.  

Eneco was al bezig in de Oudlaen met een project om het gebouw duurzamer te maken. Het gebouw had op dat moment energielabel “G” en was aan een renovatie toe om duurzamer te worden. Dit gebeurt onder andere met de opslag van warmte en koude in grond. Het te veel aan warmte in zomer wordt opgeslagen in een diepe bron onder de grond. Deze energie wordt in de winter weer gebruikt om het pand te verwarmen. Helaas was de warmte die in de zomer geproduceerd wordt, onvoldoende en zou er toch nog regelmatig bijgestookt moet worden met de stadsverwarming.

Door Lennox is de koeling aangepast van een traditionele koeling naar een koelwater koeling op de Warmte Koude Opslag (WKO) installatie van Eneco. Op deze manier kan alle energie en warme lucht van de servers en de overige apparatuur in de serverruimte worden omgezet in warm water. Met dit warme water kan het gebouw in de winter worden verwarmd en is extra stadsverwarming niet meer nodig. Dit levert een groot voordeel op voor het milieu: per jaar wordt 15 ton CO2 bespaard.

Nextlevel ICT monitort de energieprestaties en de besparingen met de in eigen huis ontwikkelde software. Mede door deze maatregelen is het gebouw de Oudlaen van energielabel “G” naar energielabel “A” gepromoveerd.